browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ekonomin efter semestern

Nu när sommaren verkligen är över kommer också verkligheten och knackar på dörren. Den tid då vi svenskar njuter som mest är ett minne blott, och med höstens mörker kan också semester och sommartidernas glada dagar komma med tunga konsekvenser. Vi pratar om ekonomin efter semestern. En ekonomi som, för många svenskar, är långt ifrån balanserad.

Många är det som paniksparar till semestern. När det är april, maj börjar man tänka att den närmar sig och man lägger kanske undan lite pengar. Det är dock inte alla som lyckas få ihop tillräckligt för att kunna ha den semestern som de vill ha. Detta, och just för att det blivit lättare, gör att många lånar pengar till sin semester istället. Vanligt är att man kanske tar ett sms-lån vilket dessvärre kan ha ganska hög ränta, bara för att komma iväg. Och visst är det förståeligt att man vill njuta av sin ledighet. Det man dock ska vara försiktig med om man lånar pengar till sin semester, eller om man lånar pengar över huvud taget, är att man inte lånar från ett låneföretag som har en orimligt hög ränta och dåliga villkor. Det är väldigt viktigt att kolla på detta innan du gör ditt lån. Smart är det att se till den effiktiva räntan som låneföretag numera måste hänvisa till. Den effektiva räntan innebär hela summan av lånet, man räknar alltså in eventuella extrakostnader som till exempel administrativa avgifter samt ränta. Rekommendationen är att du väljer ett företag med gott rykte och som verkligen kan sin bransch. Advisa hjälper dig låna pengar och ser till att du får ett säkert lån med de bästa möjliga villkoren. Det är ett säkert företag som inte kommer att lura dig. De kan också hjälpa dig med en avbetalning för lånet så att du inte behöver betala hela summan på direkten (det är ju inte många som kan göra det).

Till nästa år kan det dock vara bra om du lyckats spara ihop till din semesterkassa. En bra idé är att använda sig av det som tagits fram i den här artikeln från Dagens Nyheter. De ber dig stresstesta din semesterkassa, och du kan fylla i alla dina utgifter för att sedan se vad det blir över till sparandet. Om du exempelvis skulle spara 1500 kronor från och med nu kommer du att ha 24000 kronor att spendera i juni. Det låter inte så dumt, eller hur? Mer tips om hur du kan göra för att klara ekonomin till nästa sommar här.

Ta gärna hjälp av din bank för att lägga upp ett bra sparande och tänk på att tiden går snabbt. Snart är det sommar igen och  du kommer garantera att börja längta bort efter nya spännande äventyr.